Mestská knižnica mesta Piešťany

Mestská knižnica mesta Piešťany


Bodnárová Jana (1950)

obrázok

Narodený
21. 06. 1950, Liptovský Mikuláš

Typ autority
Slovenská prozaička, poetka, scenáristka a dramatička

Životopis
Narodila sa v Liptovskom Mikuláši a patrí k najoriginálnejším prozaičkám strednej generácie. Vyštudovala dejiny umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po štúdiách pracovala viac ako desať rokov ako pamiatkárka pri záchrane umelecko-historických pamiatok v Prešove a písala články a štúdie o súčasnom výtvarnom umení. Od začiatku 90. rokov sa venuje takmer výlučne literárnej tvorbe. Debutovala knihou poviedok Aféra rozumu, za ktorú získala Cenu Ivana Krasku. Píše poéziu, prózu, knihy pre deti a mládež a rozhlasové hry. Patrí aj medzi úspešných dramatikov (Spiace mesto, Kozoroh, Kurz orientálneho tanca - najlepší dramatický text 2004, Snežný vrchol - DRÁMA 2013 - 3. miesto), je autorkou scenárov k filmom Smutný valčík, Fragmenty z malomesta, Insomnia. Od polovice 90. rokov sa venuje tvorbe a prezentácii video performancií v domácich galériách a experimentálnych divadelných scénach, ako aj v zahraničí (Lux centre Londýn 1998, Centrum kultúry Lodž 1998, Balász Béla Stúdió Budapešť 1999, Zamek Ujazdowski Varšava 1999, Medzinárodný festival ženské video Nový Sad 2000). Jej diela boli preložené do viacerých európskych jazykov, do hindčiny a arabčiny.

Výberová bibliografia:

Náhrdelník/Obojok / Trio Publishing, 2018
Čas a (bez) čas / Tranoscius, 2018
Uprostred noci sa chcem ísť prejsť / Perfekt, 2017
Kiko a tajomstvo papierového motýľa / Markéta Pilátová, 2017
Barborkino kino / Perfekt, 2015
Dita / Perfekt, 2014
Trinásť / Perfekt, 2012
Dievčatko z veže / Perfekt, 2011
Koníky v cvale / Perfekt, 2009

Odkazy

Knihy (25)