Pilátová Markéta (1973)

obrázok

Narodený
01. 02. 1973

Typ autority
Česká spisovateľka, prozaička, prekladateľka a novinárka

Životopis
Narodila sa v roku 1973 v Kroměříčí. Vyštudovala romanistiku a históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci, potom študovala v Mexiku a v Španielsku. Po ukončení štúdia pracovala v Olomouci šesť rokov ako odborná asistentka. Od roku 2007 do roku 2008 pracovala ako vedúca zahraničnej redakcie týždenníka Respekt. Potom odcestovala do Argentíny a do Brazílie. Päť rokov bývala v brazílskom štáte Mato Grosso do Sul, v São Paulu a v Buenos Aires, kde učila deti českých krajanov, ktorí emegrovali z Československa do Brazílie a Argentíny. V mnohých českých médiách ( napr. Respekt, Lidové noviny, kultúrní příloha Práva Salon) publikuje eseje, zrahnično-politické články, reportáže, recenzie a poviedky Zároveň píše poviedky pre rozhlasovú stanicu Vltava a piesňové texty pre speváčku Moniku Načevu. V súčasnej dobre pracuje v Inštitúte Cervantes v kultúrnom oddelení.

Výberová bibliografia:

Žluté oči vedou domů / Torst, 2007
Má nejmilejší kniha / Torst, 2009
Kiko a tajemství papírového motýla / Meander, 2010
Zatýkaní větru / Větrné mlýny, 2011
Jura a lama / LePress, 2012
Tsunami blues / Torst, 2014
Kulaté rámy slov / Veduta, 2015
Kiko a tulipán / Meander, 2016
Hrdina od Madridu / Pikador Books, 2016
Kiko a tajemství papierového motýľa / Perfekt, 2017
S Baťou v džungli / Torst, 2017
Papírový Pepíno / Meander, 2018
Co vyprávěla gorila / Novela Bohemica, 2019

Odkazy

Detská knižnica